Eluced ondersteunt “The Challenge”

The Challenge 2015 is van start gegaan. Dinsdagavond 13 januari 2015 was het tijd voor de tweede masterclass: business canvas modeling. De 15 overgebleven teams moesten na een korte introductie van het business canvas model zelf aan de slag met hun eigen canvas.

Challenge-organisator Kees van Mourik heet de aanwezigen welkom, maar het komische duo van Eluced: Bram Alkema en Jille Sol neemt al snel over. De deelnemers hebben van tevoren een opdracht gemaakt, waarin ze de pains en gains van hun idee op een rijtje moesten zetten. Wat later op de avond blijkt: pains en gains is anders dan ‘Ik heb geen fiets’ en ‘je krijgt een fiets’ – nee, eerder: ‘ik wil ergens heen’ (pain) ‘waar ik vervolgens plezier heb’ (gain). De fiets, dat is de waardepropositie.

Aan jargon op deze avond geen gebrek, dat moge duidelijk zijn. Maar dat mag niet ten koste gaan van de masterclass, merken Bram en Jille op. ‘Wij moeten problemen oplossen, anders hebben we als coaches geen waarde. Dus: wat is jullie probleem? En wat verwachten jullie van deze avond?’ Het antwoord van enkele deelnemers: ‘Hoe je een idee levensvatbaar maakt’.

Eén groepje, De Focus, blijkt alvast een klein doelgroeponderzoek te hebben gedaan. ‘We hebben al een Facebook-pagina, daar hebben we een kleine enquête op gezet. In één dag kregen we 40 reacties.’ Wat bleek: ‘Wij willen een gratis platform opzetten en ons zo onderscheiden, maar onze doelgroep gaf aan dat zij de huidige media niet te duur vonden.’ Coach Jille haakt daar direct op in: ‘Don’t fall in love with your first idea.’ Het business model canvas is een manier om daarmee om te gaan, vertelt Jille, maar daar moeten de deelnemers nog even op wachten.

Bram neemt over: ‘Wat is waarde? Zelfs al creëer je waarde, is het niet altijd zo dat je daar een rekening voor kan sturen.’ Bram noemt Charlie Hebdo als voorbeeld: ‘Zelfs mensen die niet Charlie Hebdo lezen, hebben toch ‘genoten’ van het feit dat ze opkwamen voor vrijheid van meningsuiting. Jullie hebben nooit dat blad gelezen, maar toch waarderen jullie dat er mensen zijn die opkomen voor vrijheid van meningsuiting.’ Je kunt dan wel een gigantische waarde creëren, concludeert Bram, maar als je er geen rekening voor kunt sturen dan kun je op lange termijn de motor van je bedrijf niet draaiende houden.

Bram: ‘De centrale vraag zou altijd moeten zijn: how do we solve problems and needs, for users and customers? Een simpel inzicht, zoals ‘een milkshake is geen toetje maar een ontbijt voor forenzen’ is miljoenen waard.’ Het bedrijf uit bovenstaand filmpje kan dat beamen: na dit inzicht verkopen ze de helft meer milkshakes.

‘Landt dit bij jullie?’, vraagt Jille. Een teamlid van Block’s Journal reageert: ‘Wij willen een digitale, journalistieke reisgids maken. Die reisgids moeten we waarschijnlijk aanbieden wanneer mensen gaan reizen en we dachten dat onze concurrent de radio is. Maar als ik dit zo hoor, is onze concurrent niet radio, maar Farmville.’

Tijdens het tweede deel van de masterclass mogen de deelnemers zelf aan de slag met hun business model canvas. Terwijl de deelnemers ijverig aan de slag gaan met grote vellen papier en post-its, waarschuwt Jille voor tunnelvisie: ‘Zo’n business model canvas moet je constant kunnen aanpassen. Te veel organisaties blijven vasthouden aan hun canvas en staan niet stil bij de centrale vraag: ‘How do we solve problems and needs, for users and customers?’ Het zou slecht zijn als je eerste canvas ook meteen je laatste was.

Spreek met elkaar af: als je merkt dat je alles redeneert zodat het goed past binnen je plan, dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen.’

 

Bron: www.persinnovatie.nl

Meer Berichten

Hallo!

Login op Eluced