Don’t fall in love with your own idea

Weet je nog als kind? Jouw tekening was de beste, de mooiste van de hele wereld. Elke keer weer opnieuw. Apetrots als je ouders dat in alle mogelijke superlatieven, ‘oh wat prachtig gedaan’, bevestigden. Kritiek was niet aan de orde. Dat hoorde je ouders ook niet te doen. Niemand zei dat het poppetje met blauw haar helemaal niet kon en sinds wanneer was de hond groter dan papa? Als er al zoetgevooisde suggesties kwamen ter verbetering, luisterde je daar toch niet naar. Je tekening was helemaal perfect. Punt. Jij wist het immers beter. Lekker eigenwijs kind, zeggen we dan. Heerlijke tijd was dat toch.

Jouw Idee = De Eindoplossing
Die eigenwijze bijna kinderlijke karaktertrek zien we echter ook vaak bij het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten. Het idee dat bedacht is als oplossing voor een ‘behoefte’ of ‘vraag’ in de markt wordt maar al te vaak meteen gezien als ‘De Eindoplossing’. Het is al helemaal uitgedacht en hoeft alleen maar gemaakt en gelanceerd te worden. Gezond verstand opmerkingen worden van tafel geveegd met ‘je snapt het niet omdat je te jong/oud/onervaren bent’. Kritische vragen worden weggeredeneerd met onjuiste en niet verifieerbare – ‘het is algemeen bekend dat…‘- argumenten of zijn afkomstig van iemand die niet één van ons is, of die altijd wel wat te zeuren heeft…De zeikerds.

Airbnb begon echt met luchtbedden
Oh maar dat doen wij niet, hoor je dan. Wij hebben het op grond van rapporten, verkoopcijfers, feedback van klanten bedacht en doorontwikkeld. We checken voortdurend of ons idee nog klopt. We bevragen panels, mensen op straat, doen enquêtes om daar achter te komen. Juist, klinkt goed. Toch?

Nee juist niet. Daar zit namelijk het grootste risico om veel tijd en geld te vergooien aan een product waarvan blijkt dat niemand er op zit te wachten.

Begrijp me niet verkeerd. Het oorspronkelijke idee kan in de kern goed lijken te zijn. Maar als je niet in staat bent daar radicaal van af te stappen als dat echt nodig blijkt te zijn, dan zal je vroeg of laat onherroepelijk in de problemen komen. Airbnb begon letterlijk met het aanbieden van slaapplaatsen op luchtbedden in combinatie met een ontbijtje. Niemand had bedacht dat hieruit een wereldwijde makelaar in tijdelijke slaap/woonruimte zou ontstaan.

Tunnelvisie
Je denkt oprecht goed bezig te zijn, maar beseft niet dat je feitelijk in een tunnelvisie aan het belanden bent waarbij je voortdurend op zoek bent naar bevestiging van jouw oorspronkelijke idee of een kleine aanpassing daarvan. Dat moet en zal overeind gehouden worden. Serieuze aanpassingen erop kunnen niet of sluiten niet aan op de huidige technieken/werkprocessen. Kan niet, mag niet, te duur; terwijl de feedback uit de markt je vertelt dat die aanpassing juist is wat de klant wil!

Dit is het ‘don’t fall in love with your first idea’-syndroom
Bestaande bedrijven en start-ups, ze hebben er allemaal meer of mindere mate last van. Met name projectgroepen en de oorspronkelijke oprichters van start-ups. Die laatste groep bestaat feitelijk alleen al vanwege het hebben van een idee. Het o.a. wegpoetsen van lastige vragen, verkokering in het denken, ‘andere geluiden’ buiten de groep te zetten zijn levensgevaarlijk voor de overlevingskansen van de start-up.

Hoe vergroot je de overlevingskans?

Verwelkom kritiek, omarm lastige vragen, zet een andere bril op! Luister, pas aan, test, leer van de resultaten, blijf luisteren en praten met je klanten, pas opnieuw aan; doe dat de hele tijd. Blijf kritisch op je idee en stop daar nooit mee.

Jille Sol

Meer Berichten

Hallo!

Login op Eluced